HET ONTSTAAN VAN DE BORDER COLLIE

Collie wijst op een Keltisch dialect en betekent “usefull” (nuttig)

Border wijst op het grensgebied Zuid-Schotland en Noord-Engeland waar het ras toen het meest voorkwam.

De Border Collie is een boerderijhond, waarvan de geschiedenis ver teruggaat. Alhoewel de naam pas ontstaan is in de jaren ‘70 heette hij voordien ‘Working Sheepdog’ en mogen we hem klasseren bij één der oudste rassen ter wereld.

Vermoedelijk gaat het om een kruising van grote zwarte herdershonden die de Romeinen meebrachten bij hun veroveringstochten in Engeland en spitsachtige honden die de Vikingen meebrachten naar Schotland. De kruisingen van deze rassen gebeurde volgens de overlevering in de Borderline (vandaar de naam) tussen Engeland en Schotland.

Zeker is echter dat we één der eerste beschrijvingen terugvinden in 943 na Christus, waar de koning van Wales een zwart-witte herdershond beschrijft, die ‘s ochtends de bergen in trekt met een kudde en er ‘s avonds weer mee naar huis keerde.

HET UITZICHT VAN DE BORDER COLLIE

De meeste Border Collies zijn tweekleurig zwart-wit of driekleurig zwart-wit-tan met een welbepaalde aftekening van de witte patronen. Meestal een witte bles op het voorhoofd, een witte kraag al dan niet volledig, witte poten en buik en een witte staartpunt.

Daarnaast komen er ook bruin-witte, blue merle of red merlekleurige honden, staalblauw gekleurde exemplaren voor, maar in mindere mate.

De ogen moeten ver uit eenstaan, ovaal zijn van vorm en donkerbruin. Soms zie je echter ook dat een of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw zijn (volgens rasstandaard enkel toegestaan bij blue merles). De uitdrukking moet zacht, levendig, alert en verstandig zijn.

Naast een verschil in kleur is er ook verschil in vacht. Je hebt kortharige, halflang- of langharige honden.Sommige hebben een krullende, golvende vacht, andere hebben sluike haren. Ook in de lichaamsbouw zien we verschillen, maar laat U niet misleiden door de volumineuze vacht van sommige honden.

Oren die hangen of staan, knopoortjes, … het mag allemaal bij de Border Collie. Al deze uiterlijke verschillen hebben geen invloed op de werkcapaciteiten van de hond.

De Border Collie is een middelgrote hond, waarvan de rasstandaard zegt dat een reu 21 inches groot moet zijn (53,34cm schofthoogte) en teven iets kleiner!