Hier volgen enkele tips om uw hondje optimaal te begeleiden in zijn opvoeding.

De belangrijkste periode in het leven van een hond loopt van de 8ste tot en met de 12de week. in deze tijd is de hond optimaal gevoelig voor leerprocessen. Hij leert de wereld kennen door zijn buitengewone leergierigheid. Alles wat het hondje in deze periode leert is belangrijk voor zijn toekomst.

 • Thuiskomen met de pup
  De eerste dagen moet de pup wennen aan zijn nieuwe omgeving. Alles is nieuw en vreemd voor hem. Zet de pup de eerste dagen na zijn thuiskomst, naast uw bed, in een doos of kennel (voor een veilig en vertrouwd gevoel). Liefst met een nestlap waar de geur van het vertrouwde nest inzit. Stelselmatig zet u de pup verder tot hij beneden in de keuken of buiten in zijn kennel slaapt. Indien de pup onrustig wordt kunt u af en toe even contact maken of de pup even laten plassen.
 • Gebruikmaken van een kamerkennel
  Na wat gesnuffel en geknuffel zal de pup ergens vermoeid in slaap vallen. Dit is het moment om de kennel in gebruik te nemen. U bergt er de pup voorzichtig in samen met zijn nestlap, het deurtje kan open blijven staan en de pup slaapt rustig verder.Belangrijk is dat de kennel met iets leuks gecombineerd wordt. Na verloop van tijd zal hij uit eigen beweging er in gaan liggen. Gebruik de kamerkennel dus niet als straf.

   

  Elke keer als hij erin moet krijgt hij een beloning (stukje kaas, worst, …) met daarbij een commando bv. plaats. Spoedig zal het hondje plaats combineren met kennel en beloning.

  De eerste training is een feit.

 • Zindelijkheidstraining
  Van zodra de pup wakker wordt neemt u hem op en mee naar buiten. Liefst op een vaste plaats dicht bij uw huis omdat u de eerst volgende tijd veel met uw pup naar buiten moet (een pup moet plassen nadat hij heeft geslapen, gespeeld, gegeten of gedronken). Op het moment dat u pup plast bent u heel enthousiast! plasje: Braaf, Bravo, Flink zo, Goed zo,… Na verloop van tijd plast uw pup op bevel.Opgelet! Een plasje in huis ruimt u zwijgend op. Het is niet de fout van de pup maar wel van het baasje (de pup heeft te lang moeten wachten).

  !! NOOIT de pup met zijn neus er in wrijven !!

  Laat de pup ’s avonds laat uit en ’s morgens vroeg. Zet desnoods uw wekker zodat u zich niet verslaapt. Wanneer dit goed gaat, wekt u de pup steeds iets later (+ 15 min.). Wanneer de training goed verloopt kunt u de pup op 10 weken iedere 2 uur uitlaten, op 12 weken iedere 3 uur en zo verder opbouwen.

 • Denkbeeldige grens creëren van handig zijn
  Vanaf het begin dat uw pup thuis is kunt u dit aanleren.

Voorbeeld: grens tussen keuken en living. Om te beginnen plaatst u een plankje van ongeveer 15 cm hoog tussen de 2 plaatsen.

Een keer dat de pup erover springt berisp je met foei of nee en zet je de pup terug aan de juiste kant. Na een dag is ‘neen’ al voldoende. Na een week kunt u het plankje weghalen.

Jonge pups leren ongelooflijk snel mits uw consequent begrip. U kunt de pup aanleren om te wachten op de mat om pootjes droog te wrijven. Belangrijk is om in een cursus te gaan, ideaal is vanaf 8 à 9 weken. Puppy’s leren snel, sneller dan volwassen honden, maak daar gebruik van. Op zo’n cursus leren ze gehoorzaamheidsoefeningen, de pup zal ook socialer worden, door contact met andere honden en mensen.

Belangrijk is om de pup zoveel mogelijk overal mee naar toe te nemen. Alles waar ze op deze leeftijd mee in contact komen, kan belangrijk zijn voor later.

 

We weten nu dat in de eerste periode de pup heel gevoelig is voor leerprocessen. Zowel door positief, negatief of nare ervaringen. Voorbeeld: van de trap vallen = pup bang van trappen. Wat u niet mag doen is de negatieve ervaringen door medelijden en aandacht omzetten in een choquerende ervaring. Want dan wordt uw pup bang in plaats van open en voorzichtig.