Inleiding

Een puppy... wat nu?

Hier volgen enkele tips om uw hondje optimaal te begeleiden in zijn opvoeding.

De belangrijkste periode in het leven van een hond loopt van de 8ste tot en met de 12de week. in deze tijd is de hond optimaal gevoelig voor leerprocessen. Hij leert de wereld kennen door zijn buitengewone leergierigheid. Alles wat het hondje in deze periode leert is belangrijk voor zijn toekomst.

Thuiskomen met de pup

De eerste dagen moet de pup wennen aan zijn nieuwe omgeving. Alles is nieuw en vreemd voor hem. Zet de pup de eerste dagen na zijn thuiskomst, naast uw bed, in een doos of kennel (voor een veilig en vertrouwd gevoel). Liefst met een nestlap waar de geur van het vertrouwde nest inzit. Stelselmatig zet u de pup verder tot hij beneden in de keuken of buiten in zijn kennel slaapt. Indien de pup onrustig wordt kunt u af en toe even contact maken of de pup even laten plassen.

Gebruik maken van een kamerkennel

Na wat gesnuffel en geknuffel zal de pup ergens vermoeid in slaap vallen. Dit is het moment om de kennel in gebruik te nemen. U bergt er de pup voorzichtig in samen met zijn nestlap, het deurtje kan open blijven staan en de pup slaapt rustig verder.Belangrijk is dat de kennel met iets leuks gecombineerd wordt. Na verloop van tijd zal hij uit eigen beweging er in gaan liggen. Gebruik de kamerkennel dus niet als straf.

Elke keer als hij erin moet krijgt hij een beloning (stukje kaas, worst, …) met daarbij een commando bv. plaats. Spoedig zal het hondje plaats combineren met kennel en beloning.

Zo is de eerste training is een feit.

Zindelijkheidstraining

Van zodra de pup wakker wordt neemt u hem op en mee naar buiten. Liefst op een vaste plaats dicht bij uw huis omdat u de eerst volgende tijd veel met uw pup naar buiten moet (een pup moet plassen nadat hij heeft geslapen, gespeeld, gegeten of gedronken). Op het moment dat u pup plast bent u heel enthousiast! plasje: Braaf, Bravo, Flink zo, Goed zo,… Na verloop van tijd plast uw pup op bevel.Opgelet! Een plasje in huis ruimt u zwijgend op. Het is niet de fout van de pup maar wel van het baasje (de pup heeft te lang moeten wachten).

! NOOIT de pup met zijn neus er in wrijven !

Laat de pup ’s avonds laat uit en ’s morgens vroeg. Zet desnoods uw wekker zodat u zich niet verslaapt. Wanneer dit goed gaat, wekt u de pup steeds iets later (+ 15 min.). Wanneer de training goed verloopt kunt u de pup op 10 weken iedere 2 uur uitlaten, op 12 weken iedere 3 uur en zo verder opbouwen.

Denkbeeldige grens creëren kan handig zijn

Vanaf het begin dat uw pup thuis is kunt u dit aanleren.

Voorbeeld: grens tussen keuken en living. Om te beginnen plaatst u een plankje van ongeveer 15 cm hoog tussen de 2 plaatsen.

Een keer dat de pup erover springt berisp je met foei of nee en zet je de pup terug aan de juiste kant. Na een dag is ‘neen’ al voldoende. Na een week kunt u het plankje weghalen.

Jonge pups leren ongelooflijk snel mits uw consequent begrip. U kunt de pup aanleren om te wachten op de mat om pootjes droog te wrijven. 

Belangrijk is om in een cursus te gaan, ideaal is vanaf 8 à 9 weken. Puppy’s leren snel, sneller dan volwassen honden, maak daar gebruik van. Op zo’n cursus leren ze gehoorzaamheidsoefeningen, de pup zal ook socialer worden, door contact met andere honden en mensen.

Op adventure gaan en leren ontdekken

Belangrijk is om de pup zoveel mogelijk overal mee naar toe te nemen. Alles waar ze op deze leeftijd mee in contact komen, kan belangrijk zijn voor later.

We weten nu dat in de eerste periode de pup heel gevoelig is voor leerprocessen. Zowel door positief, negatief of nare ervaringen. Voorbeeld: van de trap vallen = pup bang van trappen. Wat u niet mag doen is de negatieve ervaringen door medelijden en aandacht omzetten in een choquerende ervaring. Want dan wordt uw pup bang in plaats van open en voorzichtig.

Trainingen

Onder het moto
Onze hondenschool is voor wie meer wil dan een gehoorzame hond.”
Staan wij open voor alle rassen, dit al dan niet, met het oog op het deelnemen aan sportwedstrijden.

Proeflessen

Iedereen kan bij ons eerst volledig vrijblijvend 3 gratis proeflessen volgen. Deze lessen worden buiten de gewone groepen gegeven. Dit om zowel de hond als het baasje beter te kunnen begeleiden in hun eerste stappen in onze hondenschool.

Deze proeflessen gaan enkel door op zondag,

– Voor pups vanaf 8 weken tot en met 5 maanden om stipt 8u45.

– Voor honden vanaf 6 maanden om stipt 10u00.

Inschrijven voor deze proeflessen is niet noodzakelijk. Jullie kunnen starten op ieder moment. Na deze proeflessen is er dan de mogelijkheid om aan te sluiten in één van onderstaande groepen.

 
 

Puppytraining

Na de 3 gratis proeflessen kunnen jullie met pups van 8 à 10 weken tot 6 maanden aansluiten in deze groep.

Voor een goede opleiding en training is veel geduld nodig. Met respect voor de gedachtegang van de hond want het is een roedeldier en handelt daar ook naar.

De mens heeft de hond aangepast aan zijn behoeften, voor de jacht, voor het weken, … . Bij de opleiding moet rekening gehouden worden met het feit dat het ene ras andere gaven en gebreken heeft dan het andere. Als we rekening houden dat de hond enkel handelt vanuit zijn natuurlijke ingesteldheid, moeten wij ze enkel leren wat wij van hen verlangen.

- Honden laten leren door beloning of spel.

- Beschik over de volledige aandacht van de hond, werk daarom in een prikkelarme situatie.

- Bepaal vooraf wat U de hond wilt leren.

- Bij samengestelde oefeningen moet iedere stap beloond worden.

- Geef de kans om uw hond te leren.

- Stap pas over naar een volgende leerfase indien U zeker bent dat hij de vorige volledig heeft begrepen.

- Leer de hond eerst het eindresultaat.

- Zorg dat de hond steeds kan terugvallen op een gekende situatie.

- Geef geen signalen die de hond niet kent.

- Geef geen bevel dat de hond nog niet kent.

- Gebruik geen agressieve methodes.

- Stop als de hond het signaal niet begrijpt, maar toch telkens iets nieuws probeert.

- Zit: We leren de hond wachten op een volgend signaal.

- Liggen: De hond moet in om het even welke omstandigheid tot rust kunnen gebracht worden.

- Staan: Zo kunnen wij de hond goed verzorgen (vacht, oren, gebit, nagels,…).

- Komen: Bij het eerste bevel van de leider, moet de hond onmiddellijk terugkomen.
Het kan niet genoeg gezegd worden dat iedere keer als hij naar het baasje komt, hij moet beloond worden.

- Volgen: Volgen = niet trekken !
Het gebeurt vaak dat de hond met het baasje gaat wandelen. Wanneer de hond trekt moet de baas onmiddellijk stilstaan. Pas nadat de hond terugkomt, kan de wandeling voortgezet worden.Want een hond, die zijn baas trekt naar zijn “doel”, en daarin ook slaagt, beloont zichzelf. 

- Blijven: Voor de veiligheid van de hond, onszelf of van derden, moeten we de hond op een bepaalde plaats kunnen laten blijven zitten of liggen.

- Socialisatie: In de socialisatieperiode (van 7 tot 12 weken) leert de pup zijn soortgenoten kennen en ermee om te gaan. Dit geldt zowel voor andere honden, dieren, als voor mensen. Deze hele socialisatieroutine is erop gericht de hond vertrouwd te maken met het leven in de maatschappij.

- Zorg voor een goed gesocialiseerde hond. Kies voor een opvoedings- en gehoorzaamheidstraining waar gekozen wordt voor een beloningsgerichte aanpak. Straf en pijn kunnen agressieve gevoelens wekken in de hond.

- Indien uw hond gedragsproblemen vertoont, zorg er dan voor dat deze opgelost zijn voor de komst van een baby.

- Leer het kind enkele regels die het tegenover de hond moet respecteren.

- Laat kind en hond zonder toezicht nooit alleen samen!!!

- Wanneer je een onstuimig hond hebt, kun je met de nodige gedragsregels ervoor zorgen dat hond en kind samen kunnen leven. Een onstuimige hond is vriendelijk en lief. Onstuimigheid ontwikkelt zich bij de hond als reactie op de omgeving. Wanneer deze hond zich in een rustige omgeving bevindt, dan leert hij zich ook kalmer te gedragen.

Hou U daarom aan volgende richtlijnen

 • Begroet de hond steeds op een kalme manier.
  Hoe drukker je zelf doet, des te meer zal de hond uitbundiger reageren.
 • Negeer zijn aandachttrekkende gedrag.
 • Straf de hond niet voor ‘opspringen’ dit is onderdanig begroetingsgedrag. Het hondsgedrag om de mondhoeken te likken van een rang hogere. Al van toen hij pup was deed hij het en dat werd toen toegestaan.
  Beter is om de hond voor dit gedrag te negeren. Gedrag dat niet beloond wordt dooft immers uit.
 • Wanneer er bezoek is, schreeuw dan niet tegen de hond om hem te laten gehoorzamen. Voor hem is jouw familie immers zijn roedel. Roepen en schreeuwen kan gemakkelijk geïnterpreteerd worden als enthousiast gedrag. De link met het bezoek is gauw gelegd en de hond wordt onstuimiger wanneer er bezoek is.
 • Beloon het goede gedrag van je hond!
 • Luidruchtige drukdoende kinderen kunnen de hond aanzetten om hetzelfde te doen, hou ze daarom apart.
 • Een “time out” kalmeert de hond. Zorg er voor dat de hond een eigen plaats heeft waar hij ten allen tijd zicht kan terugtrekken en waar hij met rust gelaten wordt (binnenhuiskennel).
 • Zorg voor voldoende beweging voor uw hond.
  Een paar fikse wandelingen per dag en wat vrije tijd zonder leiband zijn een must voor elke hond.

Basistraining

De basistraining wordt onderverdeeld in verschillende klasse’s. Naar mate men naar een hogere klasse gaat worden de oefeningen moeilijker en komen er oefeningen bij. Om over te gaan naar een andere klasse moet men eerst slagen voor een overgangsproef. Deze overgangsproeven worden ongeveer om de 3 maanden georganiseerd.

  • A-klasse
   is voor honden die ouder zijn dan 6 maanden en na het volgen van de proeflessen of puppytraining. 
  • B-klasse
   Voor honden die met succes hun overgangsproef hebben afgelegd A -> B. Hier maken we de oefeningen die we al kennen van bij de A-klasse moeilijker.
  • C-klasse
   Voor de honden die met succes hun overgangsproef B -> C hebben afgelegd. Hier leren we alle oefeningen perfect uit te voeren.

Wedstrijden

Beginnen doen we natuurlijk bij de puppytraining. Na verloop van tijd kunnen we overstappen op de basistraining om dan indien gewenst te eindigen in het wedstrijdteam.

Voor mensen die wedstrijden spelen in gehoorzaamheid is er de kans om driemaal per week te trainen.

 • De zondagvoormiddag in groep.
 • De woensdagavond in groep (enkel tijdens het zomeruur).
 • De vrijdagavond individueel.

 

 De wedstrijden worden gespeeld in 3 verschillende niveau klasse’s .

 • Beginners
 • Gevorderden
 • Ereklasse 

 

Hieronder een overzicht van de oefeningen per niveau klasse.

Beginners
Dit is voor de jonge beginnende honden.

 • Voorstelling
  Dit is een socialisatie oefening. Eerst wordt er aan de geleider een hand gegeven, waarbij de hond moet blijven zitten naast geleider. Het gebit van de hond wordt getoond en de hond wordt ook betast op rug en zijflanken door vreemden (zoals bij de dierenarts).
 • Liggen
  Dit is een groepsoefening waar de hond 1 minuut lang de lighouding moet aannemen.
 • Weigeren voedsel
  Tijdens een vijftal seconden wordt er voedsel aangeboden aan de hond door een vreemde persoon.
 • Lawaai en beweging
  In deze oefening dient de hond rustig te blijven zitten terwijl er lawaai en beweging wordt gemaakt.
 • Volgoefening
  Over een afstand van ongeveer 50 meter wordt er voor hond en geleider een wandeling uitgestippeld met hindernissen en tempowisselingen.
 • Houdingen
  De hond moet de 3 houdingen (zit, liggen, recht) uitvoeren.
 • Apport
  Bij apport is het de bedoeling dat de hond het speeltje dat de geleider over een hindernis gooit zo snel mogelijk terug brengt.
 • Terugroeping
  De hond wordt afgelegd en dan geroepen, meestal gebeurt dit over of door een toestel.

Gevorderden

 • Voorstelling
  Idem als bij de beginners.
 • Liggen
  De hond moet in groep gedurende 1 minuut in de lig houding blijven zonder leiband. Terwijl de geleider zich op een afstand van 10 meter staat.
 • Lawaai- en beweging
  Ook hier staan hond en geleider op een afstand van 10 meter van elkaar. De hond moet blijven liggen terwijl er lawaai en beweging wordt gemaakt voor hem.
 • Houdingen
  Idem als bij de beginners maar de geleider bevindt zich nu op 10 meter afstand. De oefening gebeurt meestal op een hindernis of toestel.
 • Apport
  De geleider gooit het apport in een doolhof met twee ingangen of een combinatie van toestellen. De hond moet het apport in zo’n kort mogelijke tijd in voorzit bij de geleider brengen.
 • Terugsturen naar plaats
  De hond wordt afgelegd op een aangewezen plaats, de geleider op een afstand van ongeveer 30 meter. De hond wordt opgeroepen over hindernissen in voorzit, dan aan voet geplaatst en teruggestuurd zijn aangewezen plaats.
 • Volgoefening
  Een wandeling over een afstand van ongeveer 100 meter zonder leiband met hindernissen en tempowisselingen. De hond mag maximum een halve meter van geleider verwijderd zijn.
 • Verloren apport
  De hond wordt in zithouding geplaatst en de geleider vertrekt met in zijn hand een eigen neutraal blokje (hout) van maximum 20 centimeter in wandeling. Tijdens de wandeling verliest of verbergt de geleider het blokje. De hond zoekt dan het blokje en geeft deze af in voorzit aan de geleider.
 • Onderbreking
  De hond wordt opgeroepen in een recht lijn met hindernissen. Wordt onderbroken in een zone van vijf meter. Daarna wordt de hond terug gevraagd in voorzit.
 • Voedsel weigeren
  De hond wordt achtergelaten in de zit houding. Terwijl worden er drie brokken voedsel gegooid.

Ereklasse

De Ereklasse is de hoogste klasse met dezelfde oefeningen als gevorderden maar moeilijker uit te voeren voor de hond.

Kampioenen

Filmpjes

previous arrowprevious arrow
Puppytraining: Aanleren plaats
Puppytraining: Aanleren plaats
Basistraining groep C: Apporteren
SpelenPlay
Basistraining groep C: Apporteren
Puppytraining & Basistraining groep C: De wandeling
SpelenPlay
Puppytraining & Basistraining groep C: De wandeling
Wedstrijd samenvatting: Yvan met Elkoo (Temse - 380/380)
SpelenPlay
Wedstrijd samenvatting: Yvan met Elkoo (Temse - 380/380)
Training: Apporteren in een doolhof
SpelenPlay
Training: Apporteren in een doolhof
Training: Apporteren in een doolhof 2
SpelenPlay
Training: Apporteren in een doolhof 2
Training: Weigering van voedsel
SpelenPlay
Training: Weigering van voedsel
Training: Terugsturen naar plaats
SpelenPlay
Training: Terugsturen naar plaats
Training: Houdingen op woord
SpelenPlay
Training: Houdingen op woord
Training: Houdingen op teken
SpelenPlay
Training: Houdingen op teken
Training: De wandeling
SpelenPlay
Training: De wandeling
Training: De wandeling 2
SpelenPlay
Training: De wandeling 2
next arrownext arrow
Puppytraining: Aanleren plaats
Puppytraining: Aanleren plaats
Basistraining groep C: Apporteren
Basistraining groep C: Apporteren
Puppytraining & Basistraining groep C: De wandeling
Puppytraining & Basistraining groep C: De wandeling
Wedstrijd samenvatting: Yvan met Elkoo (Temse - 380/380)
Wedstrijd samenvatting: Yvan met Elkoo (Temse - 380/380)
Training: Apporteren in een doolhof
Training: Apporteren in een doolhof
Training: Apporteren in een doolhof 2
Training: Apporteren in een doolhof 2
Training: Weigering van voedsel
Training: Weigering van voedsel
Training: Terugsturen naar plaats
Training: Terugsturen naar plaats
Training: Houdingen op woord
Training: Houdingen op woord
Training: Houdingen op teken
Training: Houdingen op teken
Training: De wandeling
Training: De wandeling
Training: De wandeling 2
Training: De wandeling 2
previous arrow
next arrow

© 1984 – 2024 Hondenschool De Gezellige Blaffers Zwevezele
Huisfotograaf © Youri De Ruyck
Privacy- & cookiebeleid

© 1984 – 2024
De Gezellige Blaffers Zwevezele
Huisfotograaf © Youri De Ruyck
Privacy- & cookiebeleid

FAQ

Algemeen
Agility
Gehoorzaamheid
Schapendrijven
 • Welke rassen zijn er toegelaten?
  In onze hondenschool zijn alle rassen welkom.

 • Hoeveel kost één les training bij jullie?
  Wij werken niet met een prijs per les maar met een lidkaart voor het ganse jaar. De kostprijs bedraagt €45 en is met een verzekering inbegrepen. Er zijn geen andere bijkomende kosten.

 • Vanaf wanneer mag ik komen trainen?
  In onze hondenschool kan je starten van zodra de pup 8 à 10 weken is met de puppytraining. Zorg er wel voor dat hij de nodige inentingen heeft gehad. Lees ook eens onze tips op de website.

 • Moet ik mij vooraf inschrijven?
  Nee! Jullie kunnen op ieder moment starten met de proeflessen.

 • Gratis proeflessen?
  Iedereen kan volledig vrijblijvend 3 gratis proeflessen volgen voor jullie lid worden. De gratis proeflessen voor puppy's tot en met 5 maanden start op zondag stipt om 8u45. Voor honden vanaf 6 maanden starten de proeflessen om stipt 10u. Na de 3 gratis proeflessen gelden dan de normale trainingsuren.
 • Kan je met ieder ras agility volgen?
  Ja! Dat kan zeker met ieder ras.

 • Ik kom trainen, wat nu?
  Wij werken op een beloningsgerichte manier. Dus is het belangrijk dat je wat voedsel meebrengt om te belonen. En een speeltje om te apporteren.

 • Wat moet ik doen om wedstrijdspeler te worden?
  Als je wil deelnemen aan wedstrijden gehoorzaamheid kan je bij Yvan meer informatie verkrijgen. Hij zal dan de nodige stappen uitleggen.
 • Zijn alleen border collies welkom?
  Nee, ook andere herdershonden zijn welkom.

 • Ik wil ook starten met schapendrijven, wat nu?
  Gezien het grote succes en de weinig andere clubs in de streek zijn de lessen schapendrijven volzet. Voor meer informatie kan je altijd bij de lesgevers terecht.

 • Mag ik eens komen kijken naar een training?
  Natuurlijk! Iedereen is welkom om schapen en honden in actie te zien.

Cookies niet voor honden...

Klopt, de cookies waar we het over hebben, zijn digitaal! Ze zijn niet voor honden, maar voor het optimaliseren van je online ervaring op onze website. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Voor meer informatie kun je onze “Privacybeleid” raadplegen.

Oké
Privacybeleid

Klik hier om ons "Privacybeleid" te lezen.

Opgelet!

Op zondag 2 juni 2024 is er geen training! Dit door ons federaal wedstrijd weekend. Met op zaterdag de federale wedstrijd gehoorzaamheid en op zondag de federale wedstrijd agility. Iedereen welkom om  ons wedstrijdteam aan te moedigen. 

OK