Hier volgen enkele tips om uw hondje optimaal te begeleiden in zijn opvoeding.
De belangrijkste periode in het leven van een hond loopt van de 8ste tot en met de 12de week. in deze tijd is de hond optimaal gevoelig voor leerprocessen. Hij leert de wereld kennen door zijn buitengewone leergierigheid. Alles wat het hondje in deze periode leert is belangrijk voor zijn toekomst.
De eerste dagen moet de pup wennen aan zijn nieuwe omgeving. Alles is nieuw en vreemd voor hem. Zet de pup de eerste dagen na zijn thuiskomst, naast uw bed, in een doos of kennel (voor een veilig en vertrouwd gevoel). Liefst met een nestlap waar de geur van het vertrouwde nest inzit. Stelselmatig zet u de pup verder tot hij beneden in de keuken of buiten in zijn kennel slaapt. Indien de pup onrustig wordt kunt u af en toe even contact maken of de pup even laten plassen.
Na wat gesnuffel en geknuffel zal de pup ergens vermoeid in slaap vallen. Dit is het moment om de kennel in gebruik te nemen. U bergt er de pup voorzichtig in samen met zijn nestlap, het deurtje kan open blijven staan en de pup slaapt rustig verder.Belangrijk is dat de kennel met iets leuks gecombineerd wordt. Na verloop van tijd zal hij uit eigen beweging er in gaan liggen. Gebruik de kamerkennel dus niet als straf.
Elke keer als hij erin moet krijgt hij een beloning (stukje kaas, worst, …) met daarbij een commando bv. plaats. Spoedig zal het hondje plaats combineren met kennel en beloning.
Zo is de eerste training is een feit.
Van zodra de pup wakker wordt neemt u hem op en mee naar buiten. Liefst op een vaste plaats dicht bij uw huis omdat u de eerst volgende tijd veel met uw pup naar buiten moet (een pup moet plassen nadat hij heeft geslapen, gespeeld, gegeten of gedronken). Op het moment dat u pup plast bent u heel enthousiast! plasje: Braaf, Bravo, Flink zo, Goed zo,… Na verloop van tijd plast uw pup op bevel.Opgelet! Een plasje in huis ruimt u zwijgend op. Het is niet de fout van de pup maar wel van het baasje (de pup heeft te lang moeten wachten).
Laat de pup ’s avonds laat uit en ’s morgens vroeg. Zet desnoods uw wekker zodat u zich niet verslaapt. Wanneer dit goed gaat, wekt u de pup steeds iets later (+ 15 min.). Wanneer de training goed verloopt kunt u de pup op 10 weken iedere 2 uur uitlaten, op 12 weken iedere 3 uur en zo verder opbouwen.
Vanaf het begin dat uw pup thuis is kunt u dit aanleren.
Voorbeeld: grens tussen keuken en living. Om te beginnen plaatst u een plankje van ongeveer 15 cm hoog tussen de 2 plaatsen.
Een keer dat de pup erover springt berisp je met foei of nee en zet je de pup terug aan de juiste kant. Na een dag is ‘neen’ al voldoende. Na een week kunt u het plankje weghalen.
Jonge pups leren ongelooflijk snel mits uw consequent begrip. U kunt de pup aanleren om te wachten op de mat om pootjes droog te wrijven.
Belangrijk is om in een cursus te gaan, ideaal is vanaf 8 à 9 weken. Puppy’s leren snel, sneller dan volwassen honden, maak daar gebruik van. Op zo’n cursus leren ze gehoorzaamheidsoefeningen, de pup zal ook socialer worden, door contact met andere honden en mensen.
Belangrijk is om de pup zoveel mogelijk overal mee naar toe te nemen. Alles waar ze op deze leeftijd mee in contact komen, kan belangrijk zijn voor later.
We weten nu dat in de eerste periode de pup heel gevoelig is voor leerprocessen. Zowel door positief, negatief of nare ervaringen. Voorbeeld: van de trap vallen = pup bang van trappen. Wat u niet mag doen is de negatieve ervaringen door medelijden en aandacht omzetten in een choquerende ervaring. Want dan wordt uw pup bang in plaats van open en voorzichtig.
Onder het moto
“Onze hondenschool is voor wie meer wil dan een gehoorzame hond.”
Staan wij open voor alle rassen, dit al dan niet, met het oog op het deelnemen aan sportwedstrijden.
Iedereen kan bij ons eerst volledig vrijblijvend 3 gratis proeflessen volgen. Deze lessen worden buiten de gewone groepen gegeven. Dit om zowel de hond als het baasje beter te kunnen begeleiden in hun eerste stappen in onze hondenschool.
Deze proeflessen gaan enkel door op zondag,
– Voor pups vanaf 8 weken tot en met 5 maanden om stipt 8u45.
– Voor honden vanaf 6 maanden om stipt 10u00.
Inschrijven voor deze proeflessen is niet noodzakelijk. Jullie kunnen starten op ieder moment. Na deze proeflessen is er dan de mogelijkheid om aan te sluiten in één van onderstaande groepen.
Na de 3 gratis proeflessen kunnen jullie met pups van 8 à 10 weken tot 6 maanden aansluiten in deze groep.
Voor een goede opleiding en training is veel geduld nodig. Met respect voor de gedachtegang van de hond want het is een roedeldier en handelt daar ook naar.
De mens heeft de hond aangepast aan zijn behoeften, voor de jacht, voor het weken, … . Bij de opleiding moet rekening gehouden worden met het feit dat het ene ras andere gaven en gebreken heeft dan het andere. Als we rekening houden dat de hond enkel handelt vanuit zijn natuurlijke ingesteldheid, moeten wij ze enkel leren wat wij van hen verlangen.
- Honden laten leren door beloning of spel.
- Beschik over de volledige aandacht van de hond, werk daarom in een prikkelarme situatie.
- Bepaal vooraf wat U de hond wilt leren.
- Bij samengestelde oefeningen moet iedere stap beloond worden.
- Geef de kans om uw hond te leren.
- Stap pas over naar een volgende leerfase indien U zeker bent dat hij de vorige volledig heeft begrepen.
- Leer de hond eerst het eindresultaat.
- Zorg dat de hond steeds kan terugvallen op een gekende situatie.
- Geef geen signalen die de hond niet kent.
- Geef geen bevel dat de hond nog niet kent.
- Gebruik geen agressieve methodes.
- Stop als de hond het signaal niet begrijpt, maar toch telkens iets nieuws probeert.
- Zit: We leren de hond wachten op een volgend signaal.
- Liggen: De hond moet in om het even welke omstandigheid tot rust kunnen gebracht worden.
- Staan: Zo kunnen wij de hond goed verzorgen (vacht, oren, gebit, nagels,…).
- Komen: Bij het eerste bevel van de leider, moet de hond onmiddellijk terugkomen.
Het kan niet genoeg gezegd worden dat iedere keer als hij naar het baasje komt, hij moet beloond worden.
- Volgen: Volgen = niet trekken !
Het gebeurt vaak dat de hond met het baasje gaat wandelen. Wanneer de hond trekt moet de baas onmiddellijk stilstaan. Pas nadat de hond terugkomt, kan de wandeling voortgezet worden.Want een hond, die zijn baas trekt naar zijn “doel”, en daarin ook slaagt, beloont zichzelf.
- Blijven: Voor de veiligheid van de hond, onszelf of van derden, moeten we de hond op een bepaalde plaats kunnen laten blijven zitten of liggen.
- Socialisatie: In de socialisatieperiode (van 7 tot 12 weken) leert de pup zijn soortgenoten kennen en ermee om te gaan. Dit geldt zowel voor andere honden, dieren, als voor mensen. Deze hele socialisatieroutine is erop gericht de hond vertrouwd te maken met het leven in de maatschappij.
- Zorg voor een goed gesocialiseerde hond. Kies voor een opvoedings- en gehoorzaamheidstraining waar gekozen wordt voor een beloningsgerichte aanpak. Straf en pijn kunnen agressieve gevoelens wekken in de hond.
- Indien uw hond gedragsproblemen vertoont, zorg er dan voor dat deze opgelost zijn voor de komst van een baby.
- Leer het kind enkele regels die het tegenover de hond moet respecteren.
- Laat kind en hond zonder toezicht nooit alleen samen!!!
- Wanneer je een onstuimig hond hebt, kun je met de nodige gedragsregels ervoor zorgen dat hond en kind samen kunnen leven. Een onstuimige hond is vriendelijk en lief. Onstuimigheid ontwikkelt zich bij de hond als reactie op de omgeving. Wanneer deze hond zich in een rustige omgeving bevindt, dan leert hij zich ook kalmer te gedragen.
Hou U daarom aan volgende richtlijnen
De basistraining wordt onderverdeeld in verschillende klasse’s. Naar mate men naar een hogere klasse gaat worden de oefeningen moeilijker en komen er oefeningen bij. Om over te gaan naar een andere klasse moet men eerst slagen voor een overgangsproef. Deze overgangsproeven worden ongeveer om de 3 maanden georganiseerd.
Beginnen doen we natuurlijk bij de puppytraining. Na verloop van tijd kunnen we overstappen op de basistraining om dan indien gewenst te eindigen in het wedstrijdteam.
Voor mensen die wedstrijden spelen in gehoorzaamheid is er de kans om driemaal per week te trainen.
De wedstrijden worden gespeeld in 3 verschillende niveau klasse’s .
Hieronder een overzicht van de oefeningen per niveau klasse.
Beginners
Dit is voor de jonge beginnende honden.
Gevorderden
Ereklasse
De Ereklasse is de hoogste klasse met dezelfde oefeningen als gevorderden maar moeilijker uit te voeren voor de hond.
Annelies met Zander
Kampioen van België
federaal & interfederaal
beginners
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
beginners
Rebecca met Blitz
Kampioen van België
federaal gevorderden
Annelies met Tess
Kampioen van België
interfederaal gevorderden
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
gevorderden
Pauline met Mowgli
Kampioen van België
interfederaal ereklasse
Steven met Tina
Winnaar superprestige
federaal ereklasse
Pauline met Mowgli
Kampioen van België
federaal & interfederaal
gevorderden
Winnaar superprestige
federaal gevorderden
Annelies met Tess
Winnaar superprestige
interfederaal gevorderden
Steven met Tina
Winnaar superprestige
federaal ereklasse
Jordy met Bocca
Kampioen van België
federaal beginners
Nancy met Daika
Winnaar superprestige
interfederaal gevorderden
Nele met Lobo
Kampioen van België
interfederaal ere-klasse
Peter met Roxy
Kampioen van België
Winnaar superprestige
federaal gevorderden
Steven met Tina
Kampioen van België
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal beginners
Robrecht met Oca
Kampioen van België
federaal & interfederaal
beginners
Nele met Lobo
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
gevorderden
Koen met Delko
Kampioen van België
federaal & interfederaal
gevorderden
Nele met Lobo
Kampioen van België
federaal & interfederaal
beginners
Winnaar superprestige
interfederaal beginners
Tiny met Luca
Kampioen van België
federaal gevorderden
Jeffrey met Riley
Winnaar superprestige
federaal gevorderden
Wendy met Kai
Winnaar superprestige
federaal beginners
Koen met Delkoo
Kampioen van België
federaal beginners
Carine met Donna
Kampioen van België
federaal gevorderden
Jahin met Nessy
Kampioen van België
federaal beginners
Dries met Arco
Kampioen van België
federaal gevorderden
Ellen met Vito
Kampioen van België
federaal gevorderden
Jahin met Iva
Winnaar superprestige
federaal ereklasse
Pedro met Orix
Kampioen van België
federaal gevorderden
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
federaal ereklasse
Alexander met Kenai
Kampioen van België
federaal gevorderden
Jahin met Iva
Kampioen van België
interfederaal gevorderden
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
gevorderden
Jahin met Iva
Kampioen van België
federaal beginners
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
beginners
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
federaal ereklasse
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
ereklasse
Claudine met Whisper
Kampioen van België
federaal beginners
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
beginners
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
ereklasse
Gino met Roy
Kampioen van België
Winnaar superprestige
interfederaal ereklasse
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
federaal ereklasse
Winnaar superprestige
federaal ereklasse
Wally met Arkan
Kampioen van België
federaal ereklasse
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
ereklasse
Gino met Roy
Kampioen van België
interfederaal ereklasse
Wally met Arkan
Gino met Roy
Marianna met Herbie
Winnaars hoogste klasse
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
federaal gevorderden
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
gevorderden
Wally met Arkan
Kampioen van België
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
ereklasse
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
federaal & interfederaal
beginners
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal
gevorderden
Internationaal kampioen
graad 1 beginners
Norbert met Jens
Kampioen van België
interfederaal gevorderden
Internationaal kampioen
graad 2
Winnaar superprestige
internationaal graad 2
Marianna met Herbie
Kampioen van België
interfederaal ereklasse
Internationaal kampioen
graad 3
Wally met Arkan
Winnaar superprestige
interfederaal ereklasse
Hilde met Harris
Internationaal kampioen
graad 1
Marianna met Herbie
Internationaal kampioen
graad 3
Marianna met Herbie
Internationaal kampioen
graad 2
Winnaar superprestige
interfederaal gevorderden
Christel met Zippo
Internationaal kampioen
graad 3
Marianna met Herbie
Winnaar superprestige
interfederaal beginners
Nico met Toby
Kampioen van België
interfederaal ereklasse
Johan
Kampioen van België
interfederaal ereklasse
Ilse met Atilla
Kampioen van België
interfederaal gevorderden
Johan
Winnaar superprestige
interfederaal gevorderden
Johny met Nicky
Kampioen van België
interfederaal beginners
Ilse met Yambo
Kampioen van België
Winnaar superprestige
interfederaal gevorderden
© 1984 – 2024 Hondenschool De Gezellige Blaffers Zwevezele VZW
Intern reglement – Privacy- & cookiebeleid
Huisfotograaf © Youri De Ruyck
© 1984 – 2024
De Gezellige Blaffers Zwevezele
Huisfotograaf © Youri De Ruyck
privacy- & cookiebeleid
intern reglement
Klopt, de cookies waar we het over hebben, zijn digitaal! Ze zijn niet voor honden, maar voor het optimaliseren van je online ervaring op onze website. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Voor meer informatie kun je ons “Privacybeleid” raadplegen.
Klik hier om ons "Privacybeleid" te lezen.
Op zondag 2 juni 2024 is er geen training! Dit door ons federaal wedstrijd weekend. Met op zaterdag de federale wedstrijd gehoorzaamheid en op zondag de federale wedstrijd agility. Iedereen welkom om ons wedstrijdteam aan te moedigen.