
enkele tips bij het opvoeden
Hier volgen enkele tips om uw hondje optimaal te begeleiden in zijn opvoeding.
De belangrijkste periode in het leven van een hond loopt van de 8ste tot en met de 12de week. in deze tijd is de hond optimaal gevoelig voor leerprocessen. Hij leert de wereld kennen door zijn buitengewone leergierigheid. Alles wat het hondje in deze periode leert is belangrijk voor zijn toekomst.
Elke keer als hij erin moet krijgt hij een beloning (stukje kaas, worst, …) met daarbij een commando bv. plaats. Spoedig zal het hondje plaats combineren met kennel en beloning.
De eerste training is een feit.
!! NOOIT de pup met zijn neus er in wrijven !!
Laat de pup ’s avonds laat uit en ’s morgens vroeg. Zet desnoods uw wekker zodat u zich niet verslaapt. Wanneer dit goed gaat, wekt u de pup steeds iets later (+ 15 min.). Wanneer de training goed verloopt kunt u de pup op 10 weken iedere 2 uur uitlaten, op 12 weken iedere 3 uur en zo verder opbouwen.
Voorbeeld: grens tussen keuken en living. Om te beginnen plaatst u een plankje van ongeveer 15 cm hoog tussen de 2 plaatsen.
Een keer dat de pup erover springt berisp je met foei of nee en zet je de pup terug aan de juiste kant. Na een dag is ‘neen’ al voldoende. Na een week kunt u het plankje weghalen.
Jonge pups leren ongelooflijk snel mits uw consequent begrip. U kunt de pup aanleren om te wachten op de mat om pootjes droog te wrijven. Belangrijk is om in een cursus te gaan, ideaal is vanaf 8 à 9 weken. Puppy’s leren snel, sneller dan volwassen honden, maak daar gebruik van. Op zo’n cursus leren ze gehoorzaamheidsoefeningen, de pup zal ook socialer worden, door contact met andere honden en mensen.
Belangrijk is om de pup zoveel mogelijk overal mee naar toe te nemen. Alles waar ze op deze leeftijd mee in contact komen, kan belangrijk zijn voor later.
We weten nu dat in de eerste periode de pup heel gevoelig is voor leerprocessen. Zowel door positief, negatief of nare ervaringen. Voorbeeld: van de trap vallen = pup bang van trappen. Wat u niet mag doen is de negatieve ervaringen door medelijden en aandacht omzetten in een choquerende ervaring. Want dan wordt uw pup bang in plaats van open en voorzichtig.
hoe wij trainen
Proeflessen
Iedereen kan bij ons eerst volledig vrijblijvend 3 gratis proeflessen volgen. Deze lessen worden buiten de gewone groepen gegeven. Dit om zowel de hond als het baasje beter te kunnen begeleiden in hun eerste stappen in onze hondenschool.
De lessen gaan als volgt door.
Voor pups vanaf 8 weken tot en met 5 maanden starten de proeflessen op zondag stipt om 8u45.
Voor honden vanaf 6 maanden starten de proeflessen op zondag stipt om 10u00.
Inschrijven voor deze proeflessen is niet noodzakelijk. Jullie kunnen starten op ieder moment. Na deze proeflessen is er dan de mogelijkheid om aan te sluiten in één van onderstaande groepen.
We kunnen onze trainingen indelen in 3 verschillende onderdelen.
Puppytraining
voor pups van 8 à 10 weken tot 6 maanden
Basistraining
Deze verdelen we onder in 3 groepen volgens onderstaande indeling.
Groep A voor honden die ouder zijn dan 6 maanden en voor de eerste maal naar onze hondenschool komen.
Groep B voor honden die reeds getraind hebben in deze groep of met succes hun overgangsproef hebben afgelegd (A -> B).
Groep C voor honden die reeds getraind hebben in deze groep of met succes hun overgangsproef hebben afgelegd (B -> C).
Wedstrijden
We starten natuurlijk bij de puppytraining. Na verloop van tijd kunnen we overstappen op de basistraining om dan indien gewenst te eindigen in het wedstrijd team.
In onderstaande tabellen krijg je per onderdeel een overzicht van de training en oefeningen die we aanleren.
Voor een goede opleiding en training is veel geduld nodig. Met respect voor de gedachtegang van de hond want het is een roedeldier en handelt daar ook naar.
De mens heeft de hond aangepast aan zijn behoeften, voor de jacht, voor het weken, … . Bij de opleiding moet rekening gehouden worden met het feit dat het ene ras andere gaven en gebreken heeft dan het andere. Als we rekening houden dat de hond enkel handelt vanuit zijn natuurlijke ingesteldheid, moeten wij ze enkel leren wat wij van hen verlangen.
Hou U daarom aan volgende richtlijnen
De basistraining wordt onderverdeeld in verschillende klasse’s. Naar mate men naar een hogere klasse gaat worden de oefeningen moeilijker en komen er oefeningen bij. Om over te gaan naar een andere klasse moet men eerst slagen voor een overgangsproef. Deze overgangsproeven worden ongeveer om de 3 maanden georganiseerd.
Voor mensen die wedstrijden spelen in gehoorzaamheid is er de kans om driemaal per week te trainen.
De wedstrijden worden gespeeld in 3 verschillende niveau klasse’s .
Hieronder een overzicht van de oefeningen per niveau klasse.
onze kampioenen
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
federaal gevorderden
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal gevorderden
Winnaars hoogste klasse
1) Wally met Arkan
2) Gino met Roy
3) Marianna met Herbie
Wally met Arkan
Kampioen van België
federaal & interfederaal ere-klasse
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal ere-klasse
Yvan met Elkoo
Kampioen van België
federaal & interfederaal beginners
Winnaar superprestige
federaal & interfederaal beginners
Internationaal kampioen
graad 1 beginners
Wally met Arkan
Winnaar superprestige
interfederaal ere-klasse
Norbert met Jens
Kampioen van België
interfederaal gevorderden
Internationaal kampioen
graad 2
Winnaar superprestige
internationaal graad 2
Marianna met Herbie
Kampioen van België
interfederaal ere-klasse
Internationaal kampioen
graad 3
vanop de training