Agility is een discipline in de hondensport die te vergelijken is met de jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider. In een zo snel mogelijke tijd, zonder fouten en in een bepaalde volgorde. Het is niet enkel een snelheidsrace !

Hond en geleider moeten een goed team vormen, want anders kom je er niet!

Wendbaarheid, moed, gezondheid, een volledige beheersing van uitzonderlijke situaties, techniek en veel oefenen, zijn vereisten van de hond. Terwijl de geleider over evenveel geduld, zachtheid, goede fysiek en controle van zijn hond moet beschikken.

Hond en geleider vormen een evenwichtige combinatie, begrijpen elkaar perfect en is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
De omloop en de hindernissen zijn vakkundig uitgewerkt en bestudeerd voor honden van alle rassen en schofthoogte.

  • Het ontstaan
    In 1978 werd het voor het eerst gezien, “het spel der behendigheid”.Na de kampioenschappen gehoorzaamheid van Groot-Brittannië, die op de Cruft’s tentoonstelling in Londen werd gehouden, bracht men allerlei hindernissen en obstakels in de grote ring. Het publiek bleef uit nieuwsgierigheid zitten.Bij de eerste deelnemer ging er een nieuw stukje hondenwereld voor ze open, een hond die, op aanwijzingen van zijn meehollende baas, zo snel mogelijk een parcours moest afleggen, bij voorkeur zonder fouten, dat was alles!!Ongelooflijk wat een pret en enthousiasme er bij alle betrokken partijen ontstond. Met de medewerking van verschillende instanties is deze sport tot bij ons overgekomen en wordt het hedendaags beoefend.

    Niemand had ooit durven hopen dat dit spel der behendigheid een ongelooflijk succes zou worden.

  • Wie en welke honden kunnen agility beoefenen
    Daar de goede gezondheidstoestand van de meester in agility van essentieel belang is, beslist de meester in eer en geweten over zijn bekwaamheid om die sport te beoefenen en neemt er de volle verantwoordelijkheid over.

Alle honden zijn toegelaten.

Als lesgever haal je veel uit de ervaring door het werken met verschillende hondenrassen en mensen. Tevens door het lezen van boeken, kijken naar TV programma’s en het luisteren naar anderen, kun je veel nieuwe dingen en manieren van aanleren opsteken.

Want één perfecte manier vinden om toe te passen op elke hond en geleider, bestaat er niet !!