De eerste training zal er een soort ‘toegangstest’ afgenomen worden en hierbij zijn een tweetal vereisten, namelijk:
Starten doen we dus van zodra de hond dit onder de knie heeft. Merken we bij de 1ste training(en) dat dit toch nog een probleem zou vormen, dan zal er gevraagd worden om op een volgend moment in te stappen, van zodra bovenstaande dingen beter lukken.
Eerst en vooral vorm je samen met je hond een team. Aandacht hebben voor het baasje en een goeie (vertrouwens)band hebben met je hond is hierbij belangrijk. Je hond zal op jouw aanwijzingen moeten kunnen vertrouwen. Maar ook andersom is het belangrijk de hond voldoende vertrouwen te geven, zodat er ruimte is voor initiatief en zelfstandigheid, bijvoorbeeld bij het vooruit sturen van de hond. Heel regelmatig spelen met je hond is ideaal om je band met je hond te versterken. Trekspelletjes, speelgoed weggooien en de hond gaat het halen, of gewoon samen van het ene punt naar het andere punt crossen, de hond door de benen laten slalommen, … De beste resultaten, meeste plezier (want hier draait het tenslotte allemaal om) en snelheid bekom je door positief en beloningsgericht te werken. Het komt er vooral ook op aan dat je je hond weet te motiveren. Dit kan uiteraard op verschillende manieren. Spelen met je hond is hier het meest aangewezen voor, het liefst met een speeltje. Maar uiteraard kan voedsel of zelfs je stem een beloning zijn en je hond motiveren. Op een agility parcours loopt de hond nooit aan één kant. Anders dan in gehoorzaamheid moet de hond dus gewoon zijn om zowel links als rechts van de geleider te lopen. Laat je hond hier dus aan wennen. Laat je hond regelmatig langs beide kanten lopen, in een rechte lijn en ook in bochten (cirkels maken, waarbij de hond aan de buitenkant loopt).
Interesse voor het volgende instapmoment? Meld je dan aan bij Bart Danneels of via het contactformulier op deze website.
In welke groep je terecht komt wordt beslist door de trainers en bij verandering van groep zal dit op tijd gemeld worden via de gekende kanalen. Bij groep 3 en 4 zit er een extra kwartier om parcours te verbouwen.
Indeling van de groepen en uren kunnen aangepast worden in de loop van het jaar, naargelang de bezetting in de groepen of in functie van het onderlinge niveau. Dit om het parcours/oefeningen zoveel mogelijk op de groep te kunnen afstemmen.
We hebben namelijk de intentie om een 3 à 4-tal keer per jaar een training te houden, waarbij we doen alsof het wedstrijd is. Deze data zullen uitgangen in de kantine en dit zal normaal iedere keer samenvallen met de overgangsproeven van de gehoorzaamheid.
Waarom? Gewoon omdat het fun is, om meer bekend te geraken met de reglementen, om es te kijken waar je staat en hoe je omgaat met tijdsdruk, … Het is dus geen echte wedstrijd en er vallen geen prijzen te winnen. Het is een gewone training, maar eens in een ander kleedje. Hopelijk vinden jullie het gewoon es leuk om te doen en leren jullie er iets van bij.
Tijdens de ‘doe-alsof-het-voor-echt-is-training’ lopen we ook 1 game: een snooker, gambling of power en speed. Waarbij jullie eerst de uitleg krijgen, daarna verkennen en lopen. Voor wedstrijdspelers maken deze games deel uit van sommige wedstrijden. Op die manier krijgen jullie hier ook een beetje voeling mee, want op ‘gewone trainingen’ komt dit uiterst zelden aan bod.
Opgelet! We stellen voor om met z’n allen om 8u45 aanwezig te zijn voor de opbouw van het eerste parcours.
Goedgekeurd op de bestuursvergadering van 28 augustus 2017