HUISREGELS AGILITY

INSTAPMOMENT

 • Interesse in agility training
  Er zijn 4 momenten per jaar waarop je kan ‘instappen’ (als nieuw lid of met een nieuwe hond starten met agility), deze data zullen uitgangen in de kantine en dit zal normaal telkens de week na de overgangsproeven van de gehoorzaamheid zijn.

  De eerste training zal er een soort ‘toegangstest’ afgenomen worden en hierbij zijn een tweetal vereisten, namelijk:

  • los kunnen werken met je hond. In agility worden alle oefeningen niet aangelijnd uitgevoerd. Het is dus van belang dat je hond los kan werken en niet wegloopt, of indien dit uitzonderlijk toch gebeurt, je de hond gemakkelijk terug bij je kan roepen.
  • De hond kunnen laten blijven terwijl je zelf een andere positie inneemt. Het blijven is bij voorkeur zitten, maar kan ook liggen of rechtstaan zijn.

Starten doen we dus van zodra de hond dit onder de knie heeft. Merken we bij de 1ste training(en) dat dit toch nog een probleem zou vormen, dan zal er gevraagd worden om op een volgend moment in te stappen, van zodra bovenstaande dingen beter lukken.

 • Net een instapmoment gemist
  Een instapmoment gemist? En interesse om de volgende keer in te stappen? Dan vind je hier enkele tips/oefeningen die je ter voorbereiding kan doen.

  Agility is namelijk veel meer dan toestellen aanleren en in een later stadium parcours lopen.

  Eerst en vooral vorm je samen met je hond een team. Aandacht hebben voor het baasje en een goeie (vertrouwens)band hebben met je hond is hierbij belangrijk. Je hond zal op jouw aanwijzingen moeten kunnen vertrouwen. Maar ook andersom is het belangrijk de hond voldoende vertrouwen te geven, zodat er ruimte is voor initiatief en zelfstandigheid, bijvoorbeeld bij het vooruit sturen van de hond. Heel regelmatig spelen met je hond is ideaal om je band met je hond te versterken. Trekspelletjes, speelgoed weggooien en de hond gaat het halen, of gewoon samen van het ene punt naar het andere punt crossen, de hond door de benen laten slalommen, … De beste resultaten, meeste plezier (want hier draait het tenslotte allemaal om) en snelheid bekom je door positief en beloningsgericht te werken. Het komt er vooral ook op aan dat je je hond weet te motiveren. Dit kan uiteraard op verschillende manieren. Spelen met je hond is hier het meest aangewezen voor, het liefst met een speeltje. Maar uiteraard kan voedsel of zelfs je stem een beloning zijn en je hond motiveren. Op een agility parcours loopt de hond nooit aan één kant. Anders dan in gehoorzaamheid moet de hond dus gewoon zijn om zowel links als rechts van de geleider te lopen. Laat je hond hier dus aan wennen. Laat je hond regelmatig langs beide kanten lopen, in een rechte lijn en ook in bochten (cirkels maken, waarbij de hond aan de buitenkant loopt).

  Interesse voor het volgende instapmoment? Meld je dan aan bij Bart Danneels of via het contactformulier op deze website.

TRAININGEN

 • Zondag
  • Groep 1: 08u30 – 09u30
  • Groep 2: 09u30 – 09u50
  • Groep 3: 09u50 – 10u45
  • Groep 4: 10u45 – 12u00

In welke groep je terecht komt wordt beslist door de trainers en bij verandering van groep zal dit op tijd gemeld worden via de gekende kanalen. Bij groep 3 en 4 zit er een extra kwartier om parcours te verbouwen.

Indeling van de groepen en uren kunnen aangepast worden in de loop van het jaar, naargelang de bezetting in de groepen of in functie van het onderlinge niveau. Dit om het parcours/oefeningen zoveel mogelijk op de groep te kunnen afstemmen.

 • Woensdag
  • Groep 4: 19u00 – 20u00
  • Groep 1 – 2 – 3: 20u00 – 21u00
 • Vrijdag
  Trainen op vrijdagavond kan hier enkel op eigen houtje voor wedstrijdspelers + verwittigen voor 16u00 aan Yvan zodat het terrein vrij gehouden wordt.

SIMULATIEWEDSTRIJD

We hebben namelijk de intentie om een 3 à 4-tal keer per jaar een training te houden, waarbij we doen alsof het wedstrijd is. Deze data zullen uitgangen in de kantine en dit zal normaal iedere keer samenvallen met de overgangsproeven van de gehoorzaamheid.

Waarom? Gewoon omdat het fun is, om meer bekend te geraken met de reglementen, om es te kijken waar je staat en hoe je omgaat met tijdsdruk, … Het is dus geen echte wedstrijd en er vallen geen prijzen te winnen. Het is een gewone training, maar eens in een ander kleedje. Hopelijk vinden jullie het gewoon es leuk om te doen en leren jullie er iets van bij. 

Tijdens de ‘doe-alsof-het-voor-echt-is-training’ lopen we ook 1 game: een snooker, gambling of power en speed. Waarbij jullie eerst de uitleg krijgen, daarna verkennen en lopen. Voor wedstrijdspelers maken deze games deel uit van sommige wedstrijden. Op die manier krijgen jullie hier ook een beetje voeling mee, want op ‘gewone trainingen’ komt dit uiterst zelden aan bod. 

Opgelet! We stellen voor om met z’n allen om 8u45 aanwezig te zijn voor de opbouw van het eerste parcours.

ALGEMENE AFSPRAKEN

 • Trainers + leden dienen tijdig aanwezig te zijn en iedereen helpt met parcours opzetten en afbreken. Zeker voor groep 1 graag een kwartier voor aanvang aanwezig.
  Indien de trainer nog niet aanwezig is, kunnen leden alvast omheining zetten + enkele toestellen klaarzetten/uithalen (tunnel, slalom, hordes…)
 • Om hinder aan de start of tijdens het parcours te voorkomen dienen honden aan de leiband en achter de struiken geplaatst te worden tijdens de training, zodat niet iedereen en alles voor het materiaal kot staat of te dicht bij de starthorde staat.
 • Enkel honden op het terrein die op dat moment les krijgen en op woensdag geen probeer honden.
 • Tijdens het wachten wanneer andere spelers lopen, wordt er gewerkt aan de band tussen baasje en hond. D.w.z. geen eindeloos blaffende of nerveuze honden aan de kant zonder dat er naar om gekeken wordt.
 • 1ste deelname aan wedstrijden is steeds in overleg met de trainers of zowel het baasje en de hond hier klaar voor zijn.
 • Tijdens de training staat de volgende speler die aan de beurt is steeds klaar aan de start, zodat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat.
 • Graag verwittigen aan de secretaris indien je één of meerdere trainingen niet aanwezig kunt zijn (liefst via sms of whatsapp, liever niet op de Facebook groep).
 • Bij voorkeur maar 1 hond (maximum 2) per geleider in ‘opleiding’ (dus in groep 1, 2 of 3 samen). Eens je hond (of honden) volleerd is of bij de wedstrijdspelers zit, kan er terug gestart worden met een andere hond in opleiding.
 • Wanneer er geen trainers beschikbaar zijn (bv. omwille van wedstrijd spelen), dan is er ook geen training en kan er ook niet op eigen houtje getraind worden. Dit wordt steeds tijdig gemeld op de Facebook pagina van de agility of via sms naar de mensen die niet actief zijn op Facebook.
 • Er staat geen minimumleeftijd op de hond of pup om toe te treden tot agility. Zolang deze maar voldoet aan het toegangstestje. Wel worden in het begin de raakvlakken en hordes op de grond (of zo laag mogelijk bij de grond) geoefend.
 • Er wordt voorrang gegeven aan actieve leden, d.w.z. degene die regelmatig trainen of aanwezig zijn.
 • Er wordt zoveel mogelijk doelgericht getraind. Er worden per groep doelstellingen afgesproken en getraind om bepaalde toestellen aan te leren of te verbeteren. De leden kunnen zelf bij aanvang van elke training vermelden waar ze moeite mee hebben gehad op de vorige trainingen of waar ze op verder willen trainen.
 

Goedgekeurd op de bestuursvergadering van 28 augustus 2017